Prunkwappen der Stadt Zittau
Tourismus

Stadtwappen Pressemitteilung vom 07.12.2011

Weihnachten auf der Burg Grabstein 10.12.2011 von 11:00 bis 20:00 Uhr

Weihnachten auf Burg GrabsteinFührungen durch die weihnachtliche Burg, Weihnachts-Werkstätten für Kinder, Ausstellungen, Weihnachtsspiel, Jongleure- und Theatergesellschaft Wagabundus Collective und die Musikgruppen Řemdih, Subulcus und Katastrofální předpověď počasí. Am Abend werden die Musikanten Petr Linhart und Karel Diepold spielen.

Weihnachten mit allen Sinnen:

Für Sie werden Musik und Theater vorbereitet sein und außerdem auch die Burgführungen, Besuche in interaktiven Workshops für Kinder und Erwachsene und Weihnachtsbräuche.

Die Kinder können sich auf das Vorlesen von Märchen freuen. Während der Veranstaltung werden Sie die Möglichkeit haben, auf dem weihnachtlichen Burg-Marktplatz sowohl kalte wie auch warme Speisen probieren zu können und interessante Kleinigkeiten und Geschenke von netten Verkäufern in historischen Kostümen zu erwerben. Im Burghof wird das Handwerk der Schmiede und der Tischler vorgeführt und in anderen Teilen der Burg werden Tätigkeiten, wie z.B. Linolschnitte, Kunst der trockenen Nadel, das Klöppeln, die Seilerei, die Kerzenherstellung, das Holzschnitzen, Korbflechter oder die Restaurierung alter Bücher vorgeführt. Die Kinder werden die Möglichkeit haben, das Handwerkliche in Werkstätten auszuprobieren, wie z.B. Herstellung von Weihnachtsschmuck aus Glasperlen, Herstellung von Strohschmuck, Vizovice-Gebäck und Korbflechter – all das in der Nähe vom warmen Holzofen.

Prohlídky vánočního hradu, vánoční dílny pro děti, výstavy, vánoční hra, kejklířská a divadelní společnost Wagabundus Collective a kapely Řemdih, Subulcus a Katastrofální předpověď počasí. Večer zahrají písničkáři Petr Linhart a Karel Diepold.

Dnešní Vánoce ještě nesou stopy příběhu narození Ježíše Krista v Betlémě, jak jej podává Lukášovo evangelium, v přístřešku pro dobytek, „protože se pro ně nenašlo místo pod střechou“. Tato tradice v kombinaci s pradávnými a v řadě rodin doposud živými zvyky obohacená o módního Santu a kult dárků, pak přežívá u Vánoc dodnes.

Na Grabštejně si vás dovolujeme pozvat do doby, kdy právě znovuobjevený vánoční stromeček zprvu jen nesměle vstupoval do domů některých nejbohatších rodin a připomeneme si dobu, kdy si budoucí světec František z Assisi pro slavení Vánoc vybral jeskyni na vrcholu skalnatého kopce u italské vesničky Greccio, kterou upravil jako kapli a uspořádal v ní výjev narození Páně. Tehdy vznikl první Betlém. Pozvaní muzikanti i písničkáři v nás mohou rozsvítit jiskřičky svobody vánočního zpívání z doby, kdy našim médiím panoval v nejlepším případě Děda Mráz, ale i zazpívat si tradiční české a středoevropské koledy, kde navzdory předpokladům Pánbůh chodí po světě a Maria se brodí s Ježíškem sněhem.

Vánoce všemi smysly:

Krom hudby a divadla jsou pro vás připraveny prohlídky hradu, návštěvy interaktivních dílen pro děti i dospělé, vánoční obyčeje, Pro děti připravujeme čtení pohádek. V průběhu akce možnost studeného i teplého občerstvení a nákupu zajímavých maličkostí dárků i předmětů potřebných od laskavých prodejců v dobových kostýmech a hradním tržišti dýchajícím vánoční atmosférou. Na hradním nádvoří budou předváděna stará řemesla kovářské a tesařské, ale jinde po hradě můžete obdivovat výrobu linorytů, suchou jehlu, paličkování, provaznictví, spřádání svíčky, řezbáře, pletení košíků, či restaurování starých knih. Uprostřed nádvoří bude živý Betlém se zvířátky. Ze zvyků připravujeme lití olova, kovář, svíčky ve skořápce, výroba svíček. Děti si mohou vyzkoušet svoji dovednost v dílnách na výrobu vánočních ozdob z korálků, filcování, vánoční dekorace, slaměné ozdoby, vizovické pečivo, pletení košíků – a to vše u voňavých sálajících kamen na dřevo.

Programm zur Orientierung / Orientační program:

11:00

Musik Řemdih

hudba Řemdih

11:15

Jonglieren

žonglování

11:30

lebendige Krippe

živý betlém

12:00

Mäuserennen